Međunarodni dan slepi i slabovidih osoba se obeležava u celom svetu 15.oktobra još od 1964.godine kada je u američkom konresu doneta rezolucija o tome, tada popularno nazvan „DAN BELOG ŠTAPA“ a dugački beli štap je uzet kao simbol za taj dan. Potreba za tim danom je ustanovljena kako bi se skrenula pažnja javnosti na osobe koje imaju ovu vrstu invaliditeta kao i na njihove potrebe u svakodnevnom životu. Udruženje slepih i slabovidih osoba GLEDAMO SRCEM već treću godinu za redom obeležava ovaj dan sa svojim članovima i ponovo ukazuje na potrebe koje imaju osobe sa oštećenim vidom.

Prijem kod zamenika gadonačelnika Beograda

Povodom Dana slepih i slabovidih osoba, zamenik gradonačelnika Goran Vesić razgovarao je danas u Starom dvoru sa članovima Udruženja „Gledamo srcem” i njihovim predsednikom Bobanom Veličkovićem.
Vesić je podsetio da je Veličković odbornik u Opštini Zvezdara i ujedno prvi odbornik iz populacije slepih i slabovidih, što pokazuje da su najzad i predstavnici ovog dela naše populacije počeli da ulaze u zvanične institucije, što znači da će se brže rešavati i njihovi problemi.
Kada su u pitanju osobe sa invaliditetom, nikada ne možete da kažete da ste dovoljno učinili za njih, ali ipak jesmo učinili neke pomake. Poslednjih godina smo uradili oko 26 kilometara taktilnih staza u Beogradu, poslednje dve godine ozvučili smo 89 raskrsnica i odvojili skoro pet miliona dinara za projekte njihove organizacije – kazao je Vesić.
On je istakao da je danas dogovoreno da Udruženje slepih i slabovidih Beograda zajedno sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu pripremi povelju kojom će Grad Beograd i njegove opštine preuzeti određene obaveze u cilju poboljšanja položaja slepih i slabovidih.
On je naglasio da se prilikom današnjeg susreta, kojem je prisustvovao i Vladan Jeremić, predsednik Gradske opštine Zvezdara – razgovaralo i o problemima u javnom prevozu, ozvučenju info-tabli na stajalištima i drugim načinima za pomoć slepim i slabovidim sugrađanima.
Ovo su sve stvari koje su za društvo male, ali za njih su veoma značajne. Zato smo odlučili da napravimo povelju kojom ćemo se obavezati mi, gradske opštine, gradska preduzeća i službe da sarađujemo i uključimo planove ovog, ali i drugih udruženja osoba sa invaliditetom u svoje planove. Ovi dani su važni zato što se javnost dodatno upoznaje sa problemima sa kojima se oni susreću i nadam se da ćemo, pored odbornika, u budućnosti imati i poslanika koji je slep ili slabovid i da će se njihov glas više čuti kako bi društvo na njih obratilo više pažnje – istakao je Vesić.

Category: novosti

ESSENTIAL