П Р О Ј Е К Т И

Кафе - Галерија

Посебно место у пројектима удружења заузима пројекат Кафе – Галерија. Пројекат има више циљева, а два главна су: да обезбеди радна места слепим и слабовидим особама и другим социјалним групама, и да друштву покаже да слепи и слабовиди могу равноправно обављати различите послове. 

Пројектом је предвиђено отварање Кафе – Галерије. Мултифункционални простор угоститељског објекта омогућује презентацију широке лепезе културно уметничких садржаја, а тим запослених и сарадника је састављен од слепих и слабовидих особа. Предвиђене изложбе уметничких радова, музички и сценски наступи, књижевне вечери су само део културно уметничких садржаја који су обухваћени пројектом.

Радионице и едукације

У оквиру више пројеката удружење организује низ едукација и радионица које треба да стимулишу и побољшају друштвени положај слепих особа. То су: учење или усавршавање језика, рачунара (почетног средњег и завршног нивоа ), Брајево описмењавање (деца из инклузије-касније ослепела лица), едукација израде накита и других техника украшавања посуђа, ваза…, едукација самосталног кретања и оријентације; едукација видећег водича, едукација у дневним вештинама, едукација бон тона према слепим и слабовидим особама људи из окружења.

Ту су и ликовне радионице, музичке радионице, хор и оркестар, радионице са циљем здравственог просвећивања (са проширивањем знања и стратегијама функционисања ради бољег очувања здравља у хроничним болестима са којима се наши чланови најчешће сусрећу), радионице примене различитих медицинских помагала ( мерача притиска, шећера, топломера …) и радионице примене разних апарата при самопослуживању.

Оваквим приступом желимо да стимулишемо слепе и слбовиде особе и друге социјалне групе да нам се у што већем броју придруже и да заједно учинимо први корак ка квалитетнијем животу.

Радионице и едукације

П р е г л е д

ПРОЈЕКАТ

Говоримо срцем

Имплементација активности које доводе до повећања квалитета живота.

Самосталност

Кретање

Увод у самостално кретање и оријентацију. Програм је намењен слепим и слабовидим особама и има за циљ да науче како да се потпуно самостално крећу што им отворита низ нових могућности.

Самосталност

Дијагностика

Радионице на којима се учи примена различитих медицинских помагала: мерача притиска, мерача шећера, топломера…
рачунари

Основна обука

Увод у свет рачунара. Радионице на којима се учи основно о рачунарима и како све могу да се користе.

рачунари

Дактилографија

Радионице на којима се учи уношење и обрада текста на рачунару. Захтевају основно познавање рада на рачунару.

Страни језици

За почетнике

У сарадњи са центром за учење страних језика Сент Николас обезбедили смо курсеве за учење 20 страних језика на 10 локација у Београду. 

Уметност

Гитара

Индивидуални часови за све који желе да науче да свирају гитару или да усаврше своју технику. Од упознавања са инструментом и правилног држања, преко основних вежби, све до озбљнијих композиција различитих епоха.

Предавач: Урош Мартиновић

Уметност

Вајарство

Радионице намењене свима који желе да се опробају и науче технике вајарства.

Радионице води: Лара

У ИЗРАДИ – ДЕТАЉАН ПРЕГЛЕД РАДИОНИЦА И ЕДУКАЦИЈА