Projekti i radionice

projekti i radionice

Projekti i radionice

U okviru više projekata udruženje organizuje niz edukacija i radionica koje treba da stimulišu i poboljšaju društveni položaj slepih osoba.  To su: učenje ili usavršavanje stranih jezika, osnovno i napredno korišćenje računara, Brajevo opismenjavanje za decu iz inkluzije  – kasnije oslepela deca, edukacija izrade nakita i drugih tehnika ukrašavanja posuđa, vaza i slično. Edukacija samostalnog kretanja i orijentacije, edukovanje vodiča za slepe, obučavanje svakodnevnim veštinama, edukacija bon tona prema slepim i slabovidim osobama iz okruženja.

Organizovanje likovnih radionica, učenje muzike kroz instrument i pevanje. Radionice sa ciljem zdravstvenog posvećivanja, proširivanjem znanja i strategijama funkcionisanja radi boljeg očuvanja zdravlja, primene medicinskih pomagala i radionice primene raznih aparata pri samoposluživanju.

Ovakvim pristupom želimo da stimulišemo slepe i slabovide osobe i druge socijalne grupe da nam se u što većem broju pridruže i da zajedno učinimo prvi korak ka kvalitetnijem životu.

kafe galerija

restoran u mraku

Posebno mesto i trenutno najatraktivniji projekat u udruženju zauzima „Kafe Galerija – Restoran u mraku“. Sam projekat ima više ciljeva, a osnovna su da slepim i slabovidim osobama i drugim socijalnim grupama obezbedi radna mesta kao i da im omogući redovnu socijalizaciju, a i da samom društvu pokaže da slepi i slabovidi mogu ravnopravno obavljati različite vrste poslova.

Projektom je predviđeno otvaranje ugostiteljskog objekta – multifunkcionalnog prostora – kojim se omogućuje prezentacija široke lepeze kulturno-umetničkih sadržaja, ceo tim zaposlenih radnika je sastavljen od slepih i slabovidih osoba. Predviđene izložbe umetničkih radova, muzički i scenski nastupi, književne večeri su samo deo predviđenog programa obuvaćeni projektom.

Skriveni kutak celokupnog projekta je restoran u mrklom mraku. Zamislite se da jedete u mraku i kakvi izazovi tu postoje.

Procenjena vrednost projekta: 30.000 –  100.000 EUR

govorimo iz srca

govorimo srcem

Profesionalno i stručno savetovanje slepih i slabovidih osoba. Omogućavanje osobama sa oštećenim vidom da prihvate svoj nedostatak i da budu prihvaćeni u društvu. 

daredevil u akciji

dijagnostika

dijagnostika

Radionice na kojima se uči primena različitih medicinskih pomagala kao što je merač pritiska, merač nivoa šećera u krvi, korišćenje toplomera…

kretanje

kretanje

Društveno koristan projekat kretanja kroz prostor.  Uvod u samostalno kretanje i orijentaciju za slepe i slabovide osobe . Za cilj ima da osobe sa oštećenim vidom mogu potpuno samostalno da se kreću što će im otvoriti niz novih mogućnosti.

Ovaj projekat ostavlja prostora i za zabavu. Svi zainteresovani mogu da se oprobaju u kretanju kroz lavirint svakodnevnice slepe osobe.

Procenjena vrednost projekta: 5.000 EUR

vajarstvo

vajarstvo

Dodir kao jedno od izuzetno važnih čula slepih osoba kroz radionicu vajarstva oslobađa umetničku stranu ličnosti i doživljava božansko iskustvo stvaranja. Radionica je namenjena svima koji žele da se oprobaju i nauče tehnike vajanja. Radionicu vodi Lara.

gitara

gitara

Sluh kao prvo čulo koje se izoštrava prilikom buđenja i aktivno je celog dana kroz radionicu gitare mogu naučiti ili usavršiti tehniku sviranja. Od upoznavanja sa instrumentom i pravilnog držanja, preko osnovnih vežbi do ozbiljnih kompozicija. Radionicu vodi Uroš Martinović.

Donacije od srca

Ukoliko osetite potrebu da pomognete neki od naših projekata Vašom donacijom broj našeg računa je 340-11021031-63 (Erste Banka). Donacije primamo jedino ako su date od srce i u svrhu uspešnosti projekata. Hvala.

ruski jezik

ruski jezik

Savladavanje osnova ruskog jezika uz profesora sa dugogodišnjim iskustvom. 

italijanski jezik

italijanski jezik

Učenje osnovnog italijanskog jezika sa maternjim govornicima i dugogodišnjim profesorima italijanskog jezika.

daktilografija

daktilografija

Radionice na kojima se uči unos i obrada teksta na računaru. Za ovu radionicu je potrebno osnovno poznavanje računara.

računari / IT

računari / it

Uvod u svet računara. Na radionicamna se članovi upoznaju sa korišćenjem računara i saznaju osnove IT tehnologija.

Projekti koje smo do sada uspešno organizovali i ostvarili su: „Pričamo iz srca“ – Psihološka radionica koja ima za cilj poboljšanje verbalne komunikacije i sticanje samopouzdanja kod iste; „Govorimo srcem“ – Psihološka radionica koja je imala za cilj spoznaju vrsta verbalne komunikacije i sticanje uslova da se dođe do asertivne komunikacije, šta su emocije i kako nastaju i šta je mišljenje i kako uticati na njega, sticanje samopouzdanja i nadgradnja ličnosti; „Srcem gledamo s muzikom živimo“ – Projekat iz oblasti kulture koji decu predškolskog uzrasta kroz pesmu i igru omogućava da razvijaju motoričke sposobnosti i tako ravnopravno učestvuju u završnoj predstavi sa decom koja vide. Za ovaj projekat za rad sa decom u inkluziji smo nagrađeni od Skupštine grada „Zvezdom Beograda“.

U okviru svog rada bavimo se i humanitarnim aktivnostima pa je tako naše udruženje organizovalo dobrovoljno davanje krvi od 30 svojih članova u jednom danu. Dok je u prvim danima vanrednog stanja u martu i aprilu mesecu 2020. godine udruženje organizovalo podela preko 100 humanitarnih paketa za slepe i slabovide osobe, kao i za samohrane majke na teritoriji Beograda. Tom prilikom je iskorišćena prilika da se ponaosob razgovara sa svima, bili oni članovi udruženja ili ne, i pomognemo oko osnovnih tekućih problema kao što su dostava lekova, preuzimanje penzija, dostava potrepština, kada su angažovani volonteri koji su pomagali udruženju. 

logo restorana u mraku